Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Στα τέλη του Ιουνίου 2017 τέθηκε σε ισχύ η νέα υγειονομική διάταξη για τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, δηλαδή τα γνωστά μας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που να μην έχει έστω ένα ψυγείο συντήρησης ή μία βιτρίνα παράθεσης προϊόντων σε κρύα θερμοκρασία ή έναν χώρο ξηράς αποθήκευσης (πχ ζαχαροπλαστεία, κάβες ποτών, μπουγατσατζίδικα, καφενεία, καφετέριες, περίπτερα, παγωτατζίδικα, εστιατόρια κλπ). Κοινή υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τη νέα υγειονομική διάταξη, είναι, ανάμεσα στα άλλα και, η τήρηση αρχείου θερμοκρασιών στους κρύους και θερμούς χώρους επεξεργασίας ή αποθήκευσης των τροφίμων και των ποτών. Ο λόγος είναι απλός, η επιστήμη της βιοτεχνολογίας τροφίμων και ποτών γνωρίζει ότι η θερμοκρασία είναι ο κυριότερος παράγοντας αλλοίωσης της ποιότητας των προϊόντων και παράλληλα η μέτρησή της είναι πανεύκολη.

vitrina-anapsyktika-krya-fagita

Αμέσως πιο κάτω παραθέτουμε δείγματα εντύπων αρχείου μέτρησης θερμοκρασίας που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Καταγραφή θερμοκρασιών ξηρής αποθήκηςΚαταγραφή θερμοκρασιών ξηρής αποθήκης (μηνιαίο αρχείο με 2 μετρήσεις την ημέρα)

Καταγραφή θερμοκρασιών ψυγείου (μηνιαίο αρχείο με 1 μέτρηση την ημέρα)

Η καθημερινή συμπλήρωση των παραπάνω δειγμάτων αρχείων μέτρησης της θερμοκρασίας είναι επιβλητέα, για να τηρηθεί όμως απαιτεί και την δαπάνη του απαραίτητου χρόνου από την μεριά του επαγγελματία ή των εργαζομένων του. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα τεκμήριο, το πρώτο μάλιστα, που ζητείται από τις ελεγκτικές υγειονομικές υπηρεσίες όταν περάσουν για έλεγχο από την επιχείρηση.

Ευτυχώς, η σημερινή τεχνολογία έρχεται να αναλάβει αυτό το βάρος και την δαπάνη χρόνου προς όφελος του επιχειρηματία. Πιστοί στα ραντεβού μας με τις εμφανίσεις των τεχνολογιών αιχμής έχουμε επιλέξει την κατάλληλη τεχνολογία που δίνει λύση στο θέμα αυτό.

Πρόκειται για χαμηλού κόστους ασύρματα ιντερνετικά θερμόμετρα. Τοποθετείται από ένα ασύρματο θερμόμετρο σε κάθε χώρο ενδιαφέροντος (πχ σε κάθε ξηρή αποθήκη, σε κάθε ψυγείο, σε κάθε βιτρίνα παράθεσης κλπ). Σε ένα κεντρικό σημείο της επιχείρησης αφήνεται ένα φτηνό τάμπλετ ή ένα φτηνό κινητό τηλέφωνο με Android OS έκδοσης τουλάχιστον v4.3 και Bluetooth έκδοσης v4 με ευαισθησία ανίχνευσης συσκευών Low Energy, που να έχει δυνατότητα σύνδεσης με το ίντερνετ. Η συσκευή android έχει προεγκατεστημένη ειδική εφαρμογή ρύθμισης και διαχείρισης των θερμομέτρων και αναλαμβάνει να μεταφέρει τις μετρήσεις στο ίντερνετ για να είναι διαθέσιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή από οποιοδήποτε άλλο μέρος ή άλλη συσκευή android.

Παραθέτουμε πιο κάτω στιγμιότυπα από την συσκευή android που παρακολουθεί 2 ασύρματα θερμόμετρα σε μικρή επιχείρηση τροφίμων και ποτών, ένα για τον κύριο χώρο του μαγαζιού και ένα για την βιτρίνα αναψυκτικών της (ψυγείο).

Στην παραπάνω εισαγωγική εικόνα έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε έναν καινούριο αισθητήρα θερμοκρασίας και να δούμε τις τρέχουσες τιμές αυτών που ήδη έχουμε εγκαταστήσει.

Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζεται η τρέχουσα μέτρηση της θερμοκρασίας στο ψυγείο και παρουσιάζονται η ελάχιστη και η μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί από την ημέρα εγκατάστασης μέχρι και σήμερα.

Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζονται, στατιστικώς επεξεργασμένες, οι μετρήσεις σε ωριαίο διάγραμμα των τελευταίων 24 ωρών, η μέση ημερήσια τιμή για τις 30 τελευταίες ημέρες και η μέση μηνιαία τιμή για τους τελευταίους 12 μήνες. Στην εικόνα αυτή φτάνουμε εάν από την προηγούμενη σύρουμε την οθόνη της συσκευής android πιο κάτω.

Επιπλέον των παραπάνω, η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα να δώσουμε ένα όνομα αναγνώρισης σε κάθε θερμόμετρο, να ορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης της κάθε μέτρησης από το θερμόμετρο στην συσκευή android, να δεχθούμε στο ιμέϊλ μας αρχείο csv με όλες τις μετρήσεις που έχουν αποθηκευθεί μέχρι αυτή την στιγμή και να ενεργοποιήσουμε ειδοποιήσεις μέσω ιμέϊλ για υπερβάσεις ή υποβάσεις συγκεκριμένων ορίων που θέλουμε.

Σε άλλη συσκευή android με OS τουλάχιστον v4.3, μπορούμε να εγκαταστήσουμε την ίδια εφαρμογή και να έχουμε πραγματική ενημέρωση των θερμοκρασιών στις συσκευές της επιχείρησης όπου και αν βρισκόμαστε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συσκευή android, που βρίσκεται μέσα στο κατάστημα, αποστέλλει σε ειδικό σέρβερ τις μετρήσεις, μέσω σύνδεσης ίντερνετ.

Εάν θέλουμε να βλέπουμε τα παραπάνω στιγμιότυπα και στον υπολογιστή μας (γραφείου ή λάπτοπ) στα windows, μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Εγκαθιστούμε ειδικό android emulator για windows όπως απεικονίζεται παρακάτω.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα ανά ζήτηση πελάτη, να παρουσιάζονται τα προαναφερόμενα σε ιστοσελίδες του αγαπημένου του ιντερνετικού εξερευνητή. Τέλος, επειδή η άμεση ενημέρωση στο κινητό μας με SMS για υπερβάσεις ή υποβάσεις  της θερμοκρασίας είναι ανεκτίμητη και δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο, παρέχουμε και αυτή την δυνατότητα μέσω ετήσιας υπηρεσίας. Μία υπέρβαση άνω ορίου θερμοκρασίας για μερικές (ίσως και 2) ώρες απαιτεί, σύμφωνα με το πρότυπο HACCP πέταμα του προϊόντος, κάτι που αν το πάρουμε χαμπάρι εγκαίρως μπορεί να αποφύγουμε το κόστος απόρριψης της παρτίδας.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter