Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα είναι σήμα με ειδικό λογότυπο του ΕΟΤ και με την ένδειξη, ότι ο ΕΟΤ πιστοποιεί πως η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας σε συνδυασμό με αντίστοιχα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών. Το ειδικό σήμα χορηγείται από τον ΕΟΤ μετά από αίτηση του επιχειρηματία και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες, η λήψη του είναι προαιρετική. Το Σήμα χορηγείται για μια τριετία στο όνομα του επιχειρηματία και αφορά στο συγκεκριμένο κέντρο εστίασης ή αναψυχής, για το οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Ο επιχειρηματίας εφόσον επιθυμεί την ανανέωση του ειδικού σήματος ποιότητας πρέπει δύο μήνες πριν από την εκπνοή της τριετίας να υποβάλει αίτηση στον ΕΟΤ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.΄Ολες οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτηση για ανανέωση του σήματος, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη, θα ελέγχονται, από τα ειδικά συλλογικά όργανα για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων της χορήγησής του. Η ανανέωση του ειδικού σήματος ποιότητας ισχύει επίσης για μία τριετία.
Υποχρεωτικά κριτήρια
1. Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων.
2. Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους Υγιεινής.
3. Τήρηση των προδιαγραφών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
4. Σχολαστική τήρηση, από το απασχολούμενο προσωπικό, των αναγκαίων όρων προσωπικής υγιεινής.
5. Μη χρησιμοποίηση πλαστικών τραπεζομάντηλων ή πλαστικών πιάτων ή ευτελών πλαστικών καθισμάτων.
6. Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιολάδου.
7. Προσφορά μόνο ελληνικής φέτας.
8. Προσφορά «ελληνικής πατάτας τηγανητής».
9. Προσφορά ελληνικού καφέ.
10. Το κουβέρ να περιλαμβάνει υποχρεωτικά: ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό ορεκτικό.
11. Προσφορά «ελληνικής σαλάτας».
Βαθμολογούμενα κριτήρια
1. Η βιτρίνα η επίπλωση και η διακόσμηση.
2. Ο κατάλογος.
3. Η προσφορά τοπικής κουζίνας.
4. Η συστηματική χρήση ελληνικών τοπικών προϊόντων.
5. Η προσφορά καλού ψωμιού και τα Σαββατοκύριακα.
6. Η διάθεση και παρουσίαση ελληνικών εμφιαλωμένων κρασιών.
7. Η συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων ελληνικής Κουζίνας.