Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μπορεί να ακούγεται σκληρός ο χαρακτηρισμός απατεώνες, πιστεύουμε όμως ότι χαρακτηρίζει με επιείκεια μεγάλη μερίδα από τους χιλιάδες ενεργειακούς επιθεωρητές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, εξαιτίας των κακών επιλογών τους. Ως απατεώνες λοιπόν, παράγουν ενεργειακά πιστοποιητικά μαϊμού, που γίνονται όμως δεκτά από το σύστημα. Το φαινόμενο είναι ήδη γνωστό, έχει καταγγελθεί από αρκετούς δημοσίως, γίνεται πιο έντονο όμως με την συνέχιση της οικονομικής κρίσης και επιθυμούμε να το καταγγείλουμε κι εμείς δημοσίως με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που αντιληφθήκαμε.

Ενεργειακά πιστοποιητικά μαϊμού

Δεν έχουμε τίποτε με τους αξιολάτρευτους πίθηκους (βλ. φωτό) και δεν πιστεύουμε ότι τους κάνουμε κακό όταν στο είδος τους κατατάσουμε πτυχιούχους επιστήμονες μηχανικούς που συμπεριφέρονται οπορτιουνιστικά και κουτοπόνηρα προκειμένου να οικονομήσουν πενήντα ευρώ χωρίς να λάβουν υπόψην τους τις μελλοντικές επιπτώσεις. Αναφερόμαστε στους ενεργειακούς επιθεωρητές που επέλεξαν αυτό τον τρόπο εργασίας και εξηγούμαστε παρακάτω.

Η πρώτη επαφή

Την στιγμή που ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με έναν ενεργειακό επιθεωρητή, ο επιθεωρητής οφείλει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για τα ελάχιστα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να είναι διαθέσιμα ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της ενεργειακής επιθεώρησης σωστά και νομότυπα. Μέσα από αυτή την ενημέρωση μπορούν να ανατραπούν και οποιεσδήποτε βλέψεις του ενδιαφερόμενου για παράνομες ενέργειες. Εάν κάποια δικαιολογητικά δεν είναι διαθέσιμα μπορούν να συμφωνήσουν σε κάποιο πρόσθετο ποσό, εκτός της αμοιβής για το ενεργειακό πιστοποιητικό, προκειμένου να ανευρεθεί ή αναπαραχθεί ή παραχθεί αυτό το δικαιολογητικό. Επειδή όλες αυτές οι απαιτήσεις του νόμου του ΚΕΝΑΚ ανεβάζουν το συνολικό κόστος, για να βγει ένα σωστό πιστοποιητικό χωρίς μελλοντικές παρενέργειες, έρχεται ο επιτήδιος - απατεώνας ενεργειακός επιθεωρητής που υπόσχεται στον ενδιαφερόμενο την έκδοση πιστοποιητικού χωρίς να χρειάζεται κανένα δικαιολογητικό, μόνο με ένα πενηντάρικο (50 ευρώ).

Η αυτοψία

Το πρώτο υποχρεωτικό και ουσιαστικό έργο του επιθεωρητή είναι να πάει στο κτίριο και μέσα από την διενεργούμενη αυτοψία να καταγράψει την πραγματικότητα. Εάν διαπιστώσει ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων της οικοδομικής άδειας και της πραγματικότητας είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο ώστε να μεριμνήσει για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις (π.χ. τακτοποιήσεις σχεδίων ή αυθαιρεσιών), και παράλληλα εκείνος απεικονίζει τα δεδομένα σε σκαριφήματα όψεων και φωτογραφίες, που θα τον βοηθήσουν αργότερα στο γραφείο να εκτελέσει τους ενεργειακούς υπολογισμούς και να παράγει το απαιτούμενο αρχείο τεκμηρίωσης. Πρακτική του επιτήδιου - απατεώνα ενεργειακού - επιθεωρητή είναι να μην πατάει στο κτήριο, να μην διενεργεί καμμιά αυτοψία, να μην ελέγχει σχέδια και οικοδομικές άδειες και ίσως με ένα τηλέφωνο να λαμβάνει κάποιες βασικές πληροφορίες για το κτίριο.

Οι υπολογισμοί στο γραφείο

Το δεύτερο ουσιαστικό έργο του επιθεωρητή είναι να πάει στο γραφείο του και να κάνει όλους τους απαιτούμενους υπολογισμούς, όπως αυτοί επεξηγούνται από τα τεχνικά εγχειρίδια του ΚΕΝΑΚ, να παράγει το αρχείο τεκμηρίωσης της επιθεώρησης, να παράγει το αρχείο υπολογισμών, να προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις μείωσης των ενεργειακών απωλειών με ενδεικτικό κόστος κατασκευής, να δηλώσει οικοδομικές άδειες και τυχούσες τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών, να τα ανεβάσει όλα στην σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και να παράγει το πολυπόθητο ενεργειακό πιστοποιητικό. Σε αυτό το σημείο προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα: αφού ο απατεώνας επιθεωρητής δεν πήγε στο κτίριο να κάνει αυτοψία, τι υπολογισμούς έκανε; τι φωτογραφίες και τι σκαριφήματα όψεων - σκιάσεων του κτιρίου έβαλε στο αρχείο τεκμηρίωσης; τι στοιχεία νομιμότητας δήλωσε (πραγματικός ιδιοκτήτης, οικοδομικές άδειες, τακτοποιήσεις); έκανε τουλάχιστον μία πρόταση μείωσης των απωλειών; αντιπροσωπεύει ενεργειακά το παραγώμενο πιστοποιητικό το κτίριο στο οποίο αναφέρεται;

Η αξιοπιστία του πιστοποιητικού

Η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα δεν είναι καθόλου δύσκολη να δωθεί: έκανε λανθασμένους υπολογισμούς βάζοντας νούμερα στην τύχη, απέστειλε σχεδόν κενό αρχείο τεκμηρίωσης με μία άσχετη με το κτίριο φωτογραφία (αφού δεν πάτησε στο κτίριο, προφανώς κατέβασε ένα στιγμιότυπο του 2012 από το Google street), προτάσεις μείωσης των απωλειών δεν έβαλε καμμιά αφού απαιτούν ψάξιμο, χρόνο και κόπο, είναι αμφίβολο εάν δήλωσε τα σωστά στοιχεία νομιμότητας αφού αυτά πρέπει να ελεγχθούν βάσει διασταύρωσης στοιχείων συμβολαίου, Ε9 και οικοδομικής άδειας (τι; σιγά μην πάω στην πολεοδομία να ψάχνω φακέλους με 50 και 40 ευρώ...αν τα έχεις διαθέσιμα μου τα λες...), το πιστοποιητικό είναι μαϊμού και δεν αντιπροσωπεύει το κτίριο ενεργειακά.

Οι μελλοντικές επιπτώσεις

Ο ενδιαφερόμενος παίρνει το ενεργειακό πιστοποιητικό για να κάνει την δουλειά του (πώληση ή μίσθωση), ο απατεώνας ενεργειακός επιθεωρητής βάζει στην τσέπη το πενηντάρικο και παράλληλα κερδίζει την εκτίμηση του ενδιαφερόμενου και ανεβαίνει στα μάτια του επειδή απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι λύνει και δένει χωρίς κόπο μέσα στις διεργασίες του συστήματος. Ο απατεώνας ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να προσομοιασθεί με τους παλιούς απατεώνες μηχανικούς που σκαρφίζονταν ιδέες σε συνεργασία με τις παλιές πολεοδομίες για να κατασκευαστούν αυθαιρεσίες, τις οποίες σήμερα πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι και θα συνεχίσουν να πληρώνουν προκειμένου να τις διατηρήσουν μέχρι να μπουχτήσουν και να πουν "τέρμα δεν μπορώ άλλο".

Ειδικά όμως για τα μαϊμού ενεργειακά πιστοποιητικά αναλογίσθηκε κανείς από τους δύο εμπλεκόμενους, επιθεωρητής και ενδιαφερόμενος, τι κινδύνους έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον; Ο ενεργειακός επιθεωρητής ελάχιστο πρόστιμο 500-1000 ευρώ ή και στέρηση του δικαιώματος ενεργειακής επιθεώρησης για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και διαπαντώς ανάλογα με τις παραβάσεις, το πλήθος των πιστοποιητικών με παραβάσεις και τον αριθμό των υποτροπών. Τεράστιο ενδιαφέρον έχει να δούμε τις δυνατές επιπτώσεις στον ενδιαφερόμενο:

  • άπαξ και διαπιστωθεί ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι μαϊμού, τότε καθίσταται άκυρη μαζί με αυτό και η σύμβαση μίσθωσης ή πώλησης που διενεργήθηκε με βάση αυτό
  • θα εξαναγκασθεί να βρει κάποιον για να του βγάλει το σωστό πιστοποιητικό αυτή τη φορά, και ασφαλώς θα επωμιστεί ξανά το κόστος έκδοσης
  • τα μαϊμού ενεργειακά πιστοποιητικά, πολύ πιθανό δεν έχουν δηλωμένη οικοδομική άδεια του εξεταζόμενου κτιρίου, το σύστημα τα ταξινομεί στα αυθαίρετα και μην φανεί καθόλου παράξενο στον ιδιοκτήτη όταν στο μέλλον κληθεί να μπει σε διαδικασία τακτοποίησης με προστίματα να τρέχουν και μαζί με αυτά να τρέχει και ο ίδιος να αποδείξει ότι δεν είναι αυθαίρετος...
  • τα μαϊμού ενεργειακά πιστοποιητικά, που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη από τους ελεγκτές, με μαθηματική ακρίβεια γκρεμοτσακίζουν ενεργειακά τα κτίρια ρίχνοντάς τα στις χαμηλότερες ενεργειακές κατηγορίες
  • τα μαϊμού πιστοποιητικά με τις χαμηλές τους ενεργειακά κατηγορίες, επειδή αναρτώνται σε αγγελίες και δημόσιους χώρους, δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους μελλοντικούς μισθωτές ή αγοραστές να μισθώσουν ή αγοράσουν το κτίριο σε εξευτελιστικές τιμές ("αφού το κτίριό σου μπάζει από παντού κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι δεν μπορώ να σου δίνω 200 ευρώ το μήνα, πάρε 150 και πολλά σου είναι...")
  • τα μαϊμού πιστοποιητικά, λόγω του ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεκμηρίωση υπολογισμών, ούτε και την τεκμηρίωση για ανάγκες παρεμβάσεων σε θερμομόνωση, αλλαγές κουφωμάτων και τεχνικών συστημάτων θέρμανσης - ψύξης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αιτήσεις στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον για να στηρίξουν τις ανάγκες χρηματοδότησης παρεμβάσεων στο κτίριο
  • και τέλος, η ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην ετήσια ενεργειακή φορολόγηση των κτιρίων, δηλαδή υψηλή ενεργειακή φορολόγηση στα ενεργειακώς σπάταλα κτίρια (στις χαμηλές κατηγορίες) έως ενεργειακή φορολογική απαλλαγή για τα σχεδόν μηδενικής ενέργειας κτίρια (στις υψηλές κατηγορίες),
  • συνεπώς γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό ότι τα μαϊμού πιστοποιητικά θα κοστίσουν πάρα πολλά πενηντάρικα στους αποδέκτες τους, και μάλιστα διαχρονικά.

Θεωρούμε, για όλους τους παραπάνω λόγους, ότι ο κάθε ένας από εμάς, που χρειάζεται το ενεργειακό πιστοποιητικό για να κάνει την δουλειά του, οφείλει να κάνει πέρα τον επιτήδιο και απατεώνα ενεργειακό επιθεωρητή, επειδή η συνεργασία μαζί του για ένα πενηντάρικο μόνο μπελάδες και διαχρονικές ζημίες μπορεί να του φέρει. Ας πράξουμε λοιπόν με σύνεση.

Διάβασε επίσης

-------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter