Το ενεργειακό πιστοποιητικό, περιλαμβάνει χώρο στην 2η σελίδα του για 3 προτάσεις ενεργειακών παρεμβάσεων στο επιθεωρημένο κτίριο εμφανίζοντας ανάμεσα στα άλλα και το ποσοστό % εξοικονόμησης ενέργειας, εφόσον εφαρμοστεί στο μέλλον το κάθε προτεινόμενο σενάριο.
Γενικά
Ο ενεργειακός επιθεωρητής χρησιμοποιεί το λογισμικό του ΤΕΕ για να καταχωρήσει τα δεδομένα που κατέγραψε από την αυτοψία στο κτήριο. Το λογισμικό του παρέχει την δυνατότητα να καταχωρήσει διάφορα σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου και να δει σε ποιά κατηγορία μπορεί να ανέβει το κτήριο. Η ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ελέγχει μερικώς το αρχείο αποτελεσμάτων του λογισμικού ΤΕΕ και αν δεν βρει σενάρια ενημερώνει τον επιθεωρητή ότι του λείπουν από ένα μέχρι και τρία σενάρια αναβάθμισης. Δεν του απαγορεύει όμως την οριστική υποβολή του αρχείου.
Η δυνατότητα που παρέχεται για εξέταση σεναρίων παρέμβασης αλλά και του κόστους αυτής είναι προς όφελος του εκάστοτε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή για λογαριασμό του οποίου εκδίδεται το ΠΕΑ. Για τον ενεργειακό επιθεωρητή όμως σημαίνει πρόσθετο χρόνο εργασίας και γι'αυτό από ένα μεγάλο μέρος των επιθεωρητών δεν γίνεται εξέταση σεναρίων. Επιπλέον, η γνώση του κόστους παρέμβασης σημαίνει ότι έγινε μία βασική έρευνα αγοράς από την πλευρά του επιθεωρητή και ότι πιθανώς έχει συλλέξει από τους προμηθευτές τους συντελεστές θερμοπερατότητας των υλικών παρέμβασης. Αυτή είναι και η δυσκολότερη περίπτωση εργασίας, ενώ εναλλακτικά ο επιθεωρητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πίνακες ατελούς θερμομόνωσης, που δίνουν σαφώς καλύτερους συντελεστές από το υφιστάμενο κτήριο αλλά ενδεχομένως χειρότερους από τους συντελεστές που δίνουν οι προμηθευτές - κατασκευαστές.
Είναι αμφίβολο όμως εάν αυτή η διαδικασία υλοποιείται από σημαντικό ποσοστό επιθεωρητών διότι η μεγάλη κάθοδος των αμοιβών ανά ΠΕΑ τους αποθαρρύνει από τέτοιες επενδύσεις του διαθέσιμου χρόνου τους. Για όσους όμως εξετάζουν έστω και ένα σενάριο ενεργειακής αναβάθμισης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα σημεία του λογισμικού του ΤΕΕ τα οποία εάν αξιοποιηθούν σωστά το κτίριο μπορεί να έχει στην διάθεσή του μία τουλάχιστον πρόταση αναβάθμισης με σημαντική πιθανότητα να κερδίσει το λιγότερο μία κατηγορία ανά περίπτωση.
Επιλογή θερμομόνωσης των κατακόρυφων δομικών στοιχείων
Τα παλιά κτίρια, δηλαδή αυτά πριν το 1980, συνήθως δεν διαθέτουν θερμομόνωση, οπότε αφήνουμε την επιλογή αυτή ανενεργή διότι εάν επιλεχθεί, τότε λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς οι θερμογέφυρες και το λογισμικό προσθέτει αυτόματα 0.1 W/m2K σε όλες τις αδιαφανείς επιφάνειες. Το κτήριό μας δηλαδή καθίσταται πιο ενεργοβόρο από ότι είναι. Εάν σε κάποιο σενάριο έχουμε επιλέξει συντελεστές χαμηλούς λόγω εφαρμογής θερμομόνωσης, τότε υποχρεωτικά πρέπει να τσεκάρουμε και αυτή την επιλογή. Εάν η λύση μας δεν περιλαμβάνει θερμομόνωση, τότε αφήνουμε την επιλογή ανενεργή για να μην "τιμωρηθεί" το κτήριό μας άδικα.
Αριθμός ανεμιστήρων οροφής
Οι ανεμιστήρες οροφής βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την περίοδο της ψύξης διότι επιτρέπουν την ρύθμιση του θερμοστάτη του κλιματιστικού κατά 2-3 βαθμούς πιο πάνω. Θεωρείται ότι ένας ανεμιστήρας οροφής καλύπτει 10 μ2 δαπέδου. Το λογισμικό του ΤΕΕ αρχίζει να λαμβάνει υπόψη του τις ευεργετικές επιδράσεις των ανεμιστήρων οροφής εφόσον αυτοί καλύπτουν πάνω από το 50% του δαπέδου. Εάν λοιπόν έχουμε κτίριο με ψυκτικό φορτίο αρκετά μεγαλύτερο από το κτίριο αναφοράς, τότε δεν ξεχνούμε στο σενάριο αναβάθμισης να ορίσουμε τον ελάχιστο αριθμό ανεμιστήρων οροφής που χρειάζονται για να καλυφθεί το 50% του δαπέδου.
Περισσότερες ιδέες στο 2ο μέρος.