Κοινοποίησε

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

min-petate-mpaza

Τι είναι το απόβλητο;

Γιατί τα ονομάζουν όμως στερεά απόβλητα; Δεν είναι αξιοποιήσιμα; Στερεά ονομάζονται επειδή είναι σε στερεή φάση. Απόβλητα ονομάζονται επειδή δεν είναι αξιοποιήσιμα πλέον για την δουλειά που έχουν προορισθεί, είτε επειδή μετασχηματίστηκαν με κάποιο φυσικοχημικό τρόπο ή επειδή περίσσεψαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε μεταγενέστερο στάδιο δεν μπορούν να φανούν κάπου χρήσιμα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμπεριέχουν μέσα τους το κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς φυσικών πόρων από κάποιες περιοχές από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί.

Για παράδειγμα, ο σιδερένιος οπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στις οικοδομές και γενικότερα στα τεχνικά έργα, απαιτεί, σε κάποια μέρη του πλανήτη, μηχανήματα - άνθρωποι - ενέργεια να σκάψουν την γη, να αφαιρέσουν σιδηρά μεταλλεύματα, αυτά τα μεταλλεύματα να μεταφερθούν σε εργοστάσια απομόνωσης του σιδήρου, αυτός ο σίδηρος να μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια χύτευσης - μορφοποίησης του σιδήρου σε σιδηρό οπλισμό, αυτός ο οπλισμός να μεταφερθεί στον τόπο κατασκευής του έργου και να τοποθετηθεί στην μορφή και με τον τρόπο που προβλέπει η μελέτη, που συνέταξε κάποιος μηχανικός.

Κάτι ανάλογο ισχύει με το τσιμέντο, τα σκύρα, την άμμο, το νερό και τα χημικά πρόσθετα που ενδεχομένως χρειαστούν για να παρασκευαστεί το σκυρόδεμα, το οποίο θα δώσει σώμα και μορφή στο κτίριο. Ομοίως και για τα φυτά που αγοράζουμε ως σπόρους ή φυντάνια για καλλιέργεια ή δημιουργία πρασίνου αισθητικής. Το ίδιο και με τα χώματα που αγοράζουμε για να διαμορφώσουμε τις κλίσεις του εδάφους στις ιδιοκτησίες μας.

Οι ρύποι

Όταν τα απόβλητα τα βλέπουμε μόνο ως απόβλητα, που απλά πρέπει να ξεφορτωθούμε, τότε δημιουργούμε ρύπους. Τι είναι ο ρύπος; Εάν φαντασθούμε τους εαυτούς μας να παρακολουθούν τις διεργασίες της φύσης πάνω στον πλανήτη γη πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, τότε θα βλέπαμε ότι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα (σε σχέση με την μέση ηλικία του ανθρώπου) οι μηχανισμοί της φύσης για την διατήρηση της ζωής εμπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο εναλλαγής ζωτικών χημικών στοιχείων, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο, το άζωτο, το υδρογόνο κλπ. Αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει το έδαφος, μετά το νερό, μετά τον αέρα, μετά πάλι το έδαφος, κλπ

Ως συνεχιζόμενος αυτός ο κύκλος της ζωής λέμε ότι βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία, που σημαίνει πως εάν μια σχετικά ήπια εξωτερική δύναμη εμφανιστεί ξαφνικά, τότε αυτός ο κύκλος θα εκτραπεί από την ισορροπία του - προσωρινά - και θα ισορροπήσει πάλι, όμως σε νέες συνθήκες, που θα έχουν επιπτώσεις στην ζωή, δηλαδή κάποια ζωϊκά ή φυτικά είδη θα εξαφανιστούν και ενδεχομένως κάποια άλλα να μεταλλαχθούν και παρουσιαστούν ως νέα.

Κάθε τέτοια εξωτερική δύναμη είναι ρύπος. Ο ρύπος μπορεί να είναι ενεργειακός ή υλικός. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο και ο ορυκτός άνθρακας που καίμε σήμερα. Αυτές οι δύο πηγές ενέργειας, σχηματίστηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα εκατομμυρίων χρόνων, αφαιρώντας από τον κύκλο της ζωής, σταδιακά, τεράστιες ποσότητες από άνθρακα και υδρογόνο. Παράλληλα, οι γεωλογικές δυνάμεις τις γης συσσώρευσαν ενέργεια πάνω στον άνθρακα και στο υδρογόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι υδρογονάνθρακες και ο καύσιμος άνθρακας.

Επειδή η αφαίρεση ύλης και ενέργειας από τον κύκλο της ζωής στην γη εκείνα τα χρόνια γίνονταν αργά, ο κύκλος της ζωής προλάβαινε και ισορροπούσε πάλι. Αναφορικά με την ενέργεια, δεν έτρεχε και τίποτε κακό, αφού το ενεργειακό έλλειμα το κάλυπτε ο Ήλιος. Σκέψου, τώρα τι γίνεται στα δικά μας χρόνια, τα τελευταία 200 χρόνια που καίμε με τεράστιους ρυθμούς πετρέλαιο και άνθρακα, ρυθμοί κατανάλωσης ασύλληπτα υψηλότεροι από τους ρυθμούς σχηματισμού τους (φαντάσου να τρως μέσα σε μια ημέρα όσα πιάτα φαγητό έφαγες μέχρι τα 75 σου). Τι καταφέρνουμε; Πρώτον, επιστρέφουμε μέσα στον κύκλο της ζωής μας θερμική ενέργεια που δεν την χρειάζεται ο κύκλος γιατί καλύπτεται από τον ήλιο και δεύτερον εξαναγκάζουμε τον κύκλο μας να δεχτεί τεράστιες ποσότητες άνθρακα, υδρογόνου κλπ.

Αυτές οι ποσότητες θερμικής ενέργειας, άνθρακα και υδρογόνου είναι ρύποι για τον σημερινό κύκλο της ζωής μας, αφού τον εκτρέπουν συνεχώς και δεν μπορεί να ισορροπήσει κάπου και αυτό ενδεχομένως ερμηνεύει μερικώς τον άστατο καιρό που βλέπουμε συχνά πυκνά σε διάφορα σημεία της γης.

Ο Νομοθέτης

Ο ευρωπαίος και ο έλληνας νομοθέτης, σε συνεργασία, έχουν ήδη αναπτύξει τα νομοθετικά εργαλεία για να ωθήσουν την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αυτών των τριών ροών στερεών αποβλήτων. Βασική αρχή του νομοθέτη είναι ότι αυτός που κάνει χρήση ενός φυσικού πόρου προκαλεί ρύπανση και ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώσει για να αποκατασταθεί η ρύπανση. Έτσι βλέπει ο νομοθέτης το απόβλητο, σαν ρύπο και ταυτόχρονα απαιτεί από τον υπαίτιο να πληρώσει για να επιστρέψει ο ρύπος στον κύκλο της ζωής μας χωρίς επιπτώσεις.

 

η συνέχεια στο 2ο μέρος προσεχώς...

 

Το δικό μας τεχνικό γραφείο Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος γνωρίζει την διαδικασία και μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου για την έκδοση της επιθυμητής άδειας μεταφοράς αποβλήτων. Μετά από κάθε ανάθεση σου παρέχουμε δωρεάν ανάλυση του ανταγωνισμού, με βάση όλα τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, στην περιφέρεια που θα εκδώσουμε την άδειά σου για να ρυθμίσεις τις κινήσεις σου.

 

Διάβασε επίσης:

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter