Πριν από λίγο διαβάσαμε μία είδηση στο διαδίκτυο με τίτλο "Με τροφική δηλητηρίαση πελάτες ψητοπωλείου στη ..." και το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στο σύστημα των κανόνων ελέγχου HACCP του ψητοπωλείου. Έχει τέτοιο σύστημα, ή δεν έχει; Αν έχει ποιος το συνέταξε (;), ήταν ειδικευμένος πτυχιούχος - διπλωματούχος μηχανικός - υγειονομικός στα θέματα HACCP ή άσχετος (;), έκατσε να ενημερώσει τον επιχειρηματία για τις υπευθυνότητες και τους κινδύνους ή όχι; Εφάρμοσε το σύστημα HACCP ο επιχειρηματίας ή όχι; Υπέστη ποτέ έλεγχο η επιχείρηση από το υγειονομικό ή όχι; Αυτά και άλλα πιο εξειδικευμένα ερωτήματα ανακύπτουν μετά από τέτοια περιστατικά.
Βάζοντας ως λέξη κλειδί "τροφική δηλητηρίαση" στο Google με χρονικό ορίζοντα 24 ώρες πριν, διαπιστώσαμε ότι ήταν η μοναδική είδηση στο διαδίκτυο. Με χρονικό ορίζοντα μία εβδομάδα πίσω οι σχετικές ειδήσεις έγιναν τουλάχιστον 3, οι οποίες παρατίθενται ευθύς αμέσως. Σκοπίμως δεν εμφανίζουμε τις περιοχές που συνέβησαν, όποιος όμως θέλει να μάθει μπορεί να μεταβεί στον σχετικό σύνδεσμο.
- Με τροφική δηλητηρίαση πελάτες ψητοπωλείου στη ...
- Δηλητηρίαση σε 164 Τούρκους του Αττίλα στα κατεχόμενα της Κύπρου
- Εφιαλτικός γάμος στην ... -Στο νοσοκομείο κατέληξαν οι καλεσμένοι
Σύμφωνα με το νομοθέτη, υπόλογος είναι ο επιχειρηματίας και τιμωρείται για το σύνολο των παραβάσεων που θα βρεθούν στο κατάστημά του, σχετικών ή άσχετων με το περιστατικό. Επιπλέον, εφόσον αποδειχθεί ότι τα ύποπτα καταναλωθέντα τρόφιμα προήλθαν με πρόβλημα από τους προμηθευτές ή τους αρχικούς παρασκευαστές το ποτάμι των κυρώσεων παίρνει πολλούς μαζί του.
Βέβαια, ο επαγγελματίας, με τα χρόνια αποκτάει πείρα στα θέματα καλής ποιότητας των τροφίμων - ποτών, που θα εισέλθουν στο κατάστημά του ως πρώτες ύλες για μεταγενέστερη επεξεργασία. Αυτό ισχύει κυρίως για τους επαγγελματίες, που φροντίζουν οι ίδιοι να πηγαίνουν στα σημεία χονδρικής πώλησης, ώστε να ελέγξουν οι ίδιοι αισθητηριακά (πρωτοβάθμιος ποιοτικός έλεγχος) τα προϊόντα που παραγγέλνουν. Παρόλα αυτά, ο νομοθέτης καθίζει στο θρανίο του ΕΦΕΤ για μερικές ημέρες εκπαίδευσης, στα θέματα επικινδυνότητας των τροφίμων, όλα τα άτομα της επιχείρησης που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Πολύ σοφή αυτή η απαίτηση διότι ο κίνδυνος δεν σταματά στον πρωτοβάθμιο ποιοτικό έλεγχο αλλά συνεχίζει να υπάρχει σε όλα τα στάδια μέχρι το πιάτο να φτάσει γεμάτο στον πελάτη. Πόσους κινδύνους επιπλέον θα μπορούσε να καταγράψει κανείς? Πολλούς, ας δούμε όμως μερικούς, πολύ βασικούς:
..
..
..
Για πολλούς "επαγγελματίες" αυτά τα θέματα ξεχνιούνται από την στιγμή που λάβουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος διότι το μυαλό τους καταλαμβάνεται από το πως θα ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα και παράλληλα πως θα μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις της ημέρας. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι, διότι συνήθως όταν κάτι από τα παραπάνω δεν τηρείται εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα δηλητηριάσεων. Άντε να συμβεί σε έναν πελάτη, θα πεις κάτι έχει ο πελάτης με την υγεία του...Από 2 και πάνω πελάτες όμως έμπλεξες, η πιθανότητα, που δείχνει το κατάστημα ως φταίχτη, αυξάνεται εκθετικά. Και αυτό αρκεί να γίνει μία φορά, όχι παραπάνω, και τι κατάφερες; Χάλασες το μαγαζί από μόνος σου; Σου το κλείσαν το μαγαζί; Αν όχι το υγειονομικό, τότε σίγουρα οι παθόντες και το διαδίκτυο.
Είσαι απλός επισκέπτης. Η συνέχεια του περιεχομένου, με όλες του τις λεπτομέρειες και πληροφορίες, είναι διαθέσιμη μόνο στους εγγεγραμμένους χρήστες του Ενημερωτικού Δελτίου. Αν είσαι ήδη χρήστης παρακαλούμε κάνε εισαγωγή στο σύστημα εδώ: Είσοδος
- Login
- Register
.
Διάβασε επίσης:
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17