Προσφάτως διαπιστώσαμε μία εσφαλμένη πρακτική σε αρτοζαχαροπλαστείο, που έχει να κάνει με καλλυντικά αρώματα ψεκασμένα στα χέρια εργαζόμενης. Η εργαζόμενη προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει και έβγαλε τα γάλατα και τα γιαούρτια από το ψυγείο, στον αριθμό τεμαχίων που ζητήσαμε. Εξάλλου, το ψυγείο ήταν σε θέση που δεν επιτρέπονταν να πάει πελάτης. Εκείνη την στιγμή δεν φορούσε γάντια.
Αφού χρησιμοποιήσαμε την πρώτη φιάλη γάλακτος και την επανατοποθετήσαμε στο ψυγείο του γραφείου μας, διαπιστώσαμε μια βαριά μυρωδιά καλλυντικού αρώματος να αναδύεται από τα χέρια μας. Δεν αργήσαμε να υποψιαστούμε την πηγή εκπομπής και όντως διαπιστώσαμε ότι προέρχονταν από τις φιάλες γάλακτος. Για να ψιλιαστεί κάποιος ότι η φιάλη έχει εξωτερικά προσκολλημένα μόρια από άρωμα καλλυντικό θα πρέπει να την φέρει κοντά στην μύτη του, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας. Όταν όμως η καλλυντική ουσία περάσει στα χέρια, λόγω υψηλής θερμοκρασίας μυριάδες μόρια διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα και φτάνουν στην μύτη. Κάποιος, προφανώς, τις είχε πιάσει με χέρια που είχαν ψεκαστεί με καλλυντικό άρωμα. Επειδή είμασταν και μάρτυρες της διαδικασίας της προμήθειας, που είχε διενεργηθεί λίγο πιο πριν, συνειρμικά αποδώσαμε την ευθύνη στην εργαζόμενη. Δυστυχώς ότι είχαμε προμηθευτεί από το αρτοζαχαροπλαστείο έφερε αυτή την βαριά μυρωδιά καλλυντικού αρώματος.
Άγνοια; Ανευθυνότητα; Σκοπιμότητα; Δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι το σύστημα HACCP στο συγκεκριμένο αρτοζαχαροπλαστείο απέτυχε εκείνη την στιγμή. Τα καλλυντικά + αρώματα δεν επιτρέπονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τροφίμων - ποτών, διότι:
- ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα
- ρυπαίνουν τις επιφάνειες εργασίας
- ρυπαίνουν τα τρόφιμα
- μπορεί να διεγείρουν το αναπνευστικό σύστημα
- μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις
Σήμερα υπάρχει η τάση τα καλλυντικά + αρώματα να εκλείπουν από τις περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται από τις πολιτικές που υιοθετούν σχετικά με την υγιεινή του προσωπικού. Η αποτυχία του HACCP στο συγκεκριμένο κατάστημα είναι σημαντική διότι το χρησιμοποιημένο καλλυντικό άρωμα ξέφυγε από όλα τα επίπεδα ασφαλείας:
- την ενημέρωση της εργαζόμενης κατά την φάση της συνέντευξης πρόσληψης για τις πολιτικές της επιχείρησης
- κατά την εκπαίδευση της εργαζόμενης
- κατά την ανάγνωση της πολιτικής περί της υγιεινής του προσωπικού
- κατά την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης ότι ενημερώθηκε για τις απαιτήσεις του συστήματος HACCP
- κατά τον τακτικό έλεγχο πιστής εφαρμογής της υγιεινής του προσωπικού
Βεβαίως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει ο καταστηματάρχης με τον υγειονομικά υπεύθυνο.
.
Διάβασε επίσης:
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17